Onze werkwijze

In het onderwijs van het Orion Lyceum spelen de leervragen van leerlingen een belangrijke rol. Per periode werkt de leerling naast de vaklessen daarom aan een eigen onderzoek. Dit onderzoek wordt door de leerling, leergroepbegeleider en de docenten tot een geheel gesmeed. Onderwerpen waar de leerling benieuwd naar is kunnen op deze manier samen gaan met de kennis en/of vaardigheden die bij de schoolvakken horen.
Aan het einde van een periode van ongeveer 3 maanden presenteert de leerling de resultaten van zijn onderzoek. Ook ouders worden uitgenodigd voor deze presentatie. Omdat de leerling vanuit de eigen interesse heeft gewerkt is het presenteren van het onderzoek vaak zeer plezierig. In verre van saaie spreekbeurten weten leerlingen een afwisselende, multimediale presentatie neer te zetten waar de meeste volwassenen nog van kunnen leren. We merken dat onze leerlingen zelfverzekerder en zelfbewuster worden van het doorlopen van dit proces.
Leerlingen werken onder leiding van de leergroepbegeleider in hun leergroep vier maal per week aan hun onderzoek of andere opdrachten.